Nova Era Jazzera

Javni čas – Nova era Jazzera

U petak 2. marta u sali Lutkarskog pozorišta u Nišu, održan je Javni čas „Nova Era Jazzera“. To je bilo uvodno predavanje i najava projekta koji će trajati narednih pet meseci pod vođstvom koordinatora – mentora Željka Ljubića i Bojana Bojkovića, a u organizaciji udruženja Porodična filharmonija i Štek House iz Niša, uz podršku Nišville jazz festivala. Deca i roditelji saznali su i  šta ih očekuje tokom petomesečnog rada sa mentorima. Takođe je bilo reči i o istoriji jazz i blues muzike i njenim počecima. S obzirom da je ceo projekat namenjen deci uzrasta od 7 do 17 godina, klinci koji do sada nisu imali nikakvog iskustva  mogli su da se upoznaju sa ovom temom.

Jazz for kids

Prisutni dečaci i devojčice u interakciji sa predavačima saznali su kako je nastao jazz i blues. Na slikovit i inovativan način predavači su malim jazzerima približili ovu vrstu muzike. Počevši od bliskog odveli su klince u vek daleku kulturu, kulturu iz koje se razvio jazz. Dok osluškuju damare crnačkih doboša i slušaju radničku pesmu mališani počinju da cupkaju u svojim stolicama. Mnogi od njih i ne razumeju vreme i prilike u kojima se razvila ova muzika ali osećaju ritam i odlično razumeju muziku samu.

Nakon upoznavanja sa kratkom istorijom jazza dečaci i devojčice izlaze na binu da oprobaju svoje prste na instrumentima. E onda nastaje pravo uživanje za sve prisutne. Mali veliki orkestar šalje divnu poruku pravo u srca slušalaca. Dok solo deonice gitare i trube miluju dušu, svi shvatamo da za muziku nema granica, da epohe ne postoje. Muzika spaja i zbližava i vanvremenska je. Nakon više od sat vremena dobrih vibracija rastajemo se teška srca, ali radosni jer je ovaj javni čas samo početak jedne divne muzičke priče.

 


OBAVEŠTENJE: Ovaj projekat je obustavljen zbog nemogućnosti realizacije iz tehničkih razloga. Zahvaljujemo se svima koji su se prijavili za učešće, interesovanje je bilo veliko, hvala na razumevanju i nadamo se da ćemo nekad uspeti da ga realizujemo.


 

Svi zainteresovani za ovaj ciklus radionica imali su prilike da se prijave putem online formulara i obezbede svoje mesto. Početak ciklusa radionica najavljen je za kraj marta / početak aprila.
Kao rezultat budućeg petomesečnog rada mentori su najavili završni koncert u okviru Nišville jazz festivala. Ovo predstavlja priliku da mladi budući muzičari pored samog sviranja iskuse i prezentovanje javnim nastupom pred velikom publikom.