Petogodišnjica podrške dojenju na javnom mestu

Ako ste imali bilo kakvo pitanje ili nedoumicu vezanu za dojenje, do svih odgovora ste mogli doći u sredu, 27. juna, od 17.30 do 20h u kafeu Labeerint. Tada smo obeležili Petogodišnjicu podrške dojenju na javnom mestu.

Porodična filharmonija za dojenje

Događaj su organizovale članice udruženja Porodična filharmonija u saradnji sa Fejsbuk grupom Nišlijke koje podržavaju dojenje. Događaj je bio podeljen i u okviru Fejsbuk grupe Ćaskalište za mame iz Niša, tako da su sve članice imale priliku da prisustvuju, a pre svega trudnice i mame koje su se porodile u skorijem periodu. Planirano je da se događaj održi u bašti kafea, ali su kiša i hladnije vreme bili uzrok našeg premeštanja u zatvoreni prostor.

Divna atmosfera na petoj godišnjici

Lepo je videti na jednom mestu istomišljenike i ljude sa sličnim iskustvima i problemima. Priča krene sama od sebe, a spontani razgovori su uvek pokazatelji opuštene i prijateljske atmosfere.

Podrška mladih farmaceuta

Na samom početku imali smo kratko predavanje o dobrobiti i koristi majčinog mleka u odnosu na sva ostala. Naša draga gošća govorila je i o značaju kozjeg mleka koje je daleko zdravije dati detetu posle navršene prve godine nego kravlje. Miljana Jovanović, studentkinja farmacije, objasnila nam je koji se sve procesi odvijaju u organizmu majke kada počne da doji. Ona je sa aspekta stručnog lica objasnila kako mamino mleko utiče na bebu.

Psihološke blagodeti dojenja

Sa druge strane, Maja Delibašić nam je pričala o psihološkom uticaju dojenja na majku i bebu. Čuli smo takođe i o posledicama koje uzrokuje nedojenje, odnosno nehranjenje beba i nedostatak bliskog kontakta sa njima.

Iskustva mama koje doje za kraj

Nina nam je opisala svoje strahove dok je bila trudna. Ona ih je uporedila sa trenutnom situacijom u kojoj je doživela dojenje kao nešto najspontanije i najprirodnije do sada. Marija je budućim mamama ukazala na dosadne ragade sa kojima se ona borila čitava dva meseca. Prisutne mame su razmenjivale svoja iskustva i nagovestile moguće probleme koji prate dojenje. Mame su istovremeno bile pozitivne i pune podrške za buduće dojilje trudeći se da ih ne uplaše jer je priroda uglavnom sve sama uredila.

Zabava za klince

Na ulasku su klinci bili dočekani velikim Šiljom koji je bio iznenađenje naših dragih prijatelja animatora Klovnić Zizi

Foto-konkurs za dojenje na javnom mestu

Takođe, do 24. juna bio je otvoren i foto konkurs za najbolju fotografiju majke koja doji svoju bebu na javnom mestu.

Nagrade za najbolje

Odabrane su tri najbolje fotografije, a mame na njima su bile nagrađene proizvodima naših sponzora: Maja Delibašić je dobila profesionalno fotografisanje u studiju Brankice Paunković i ogrlicu/glodalicu NaniZani kao prvoplasirana, drugo mesto je zauzela Sanja Dinić i dobila HugBug majicu i dojenački brus iz RK Dami, a za treće mesto je Nina Dragićević dobila HugBug majicu za dojenje.

Obradovali smo i nase drage trudnice

Sve trudnice koje su došle dobile su priručnik “Put ka uspešnom dojenju” Marije Tarabe u izdanju Kreativnog centra kako bi se na vreme pripremile za buduću ulogu majke.

U maminom toplom zagrljaju uz najzdraviji napitak

A bebe? One su uživale u društvu svojih vršnjaka razgovarajući sa njima na svom jeziku uz “šoljicu” najslađeg i najzdravijeg toplog napitka. Jedva čekamo sledeću godinu da podelimo svoja iskustva i predivne trenutke sa nekim novim mamama i bebama.