Predavanje o prevenciji raka grlića materice

U Srbiji svakoga dana umre jedna žena od raka grlića materice! U Srbiji svake godine oboli 2000 žena od ove opake bolesti! Dijagnostika je pouzdana i pristupačna!

Predavanje za sve

Povodom Evropske nedelje prevencije raka grlića materice koja traje od 28.01 – 03.02, Udruženje Porodična filharmonija je, u saradnji sa Domom zdravlja Niš, organizovalo predavanje na ovu temu.
Predavač je bio prof. dr Radomir Živadinović, ginekolog, citolog sa supmbspecijalizacijom ginekološka onkologija. A predavanje je održano 29. 01. 2018. godine u amfitetru Doma zdravlja Niš sa početkom u 19:30 časova. Doktor Živadinović je priznati stručnjak u ovoj oblasti kako u zemlji tako i u inostranstvu. Predavanje je bilo besplatno, a starosna dob posetilaca nije bila ograničena.

HPV – virus koji uzima zivote

Na predavanju su učesnice najpre dobile informacije o mehanizmima prenošenja HPV virusa i nastanku samog tumora. Doktor je objasnio da se kod velikog broja žena koje dobiju HPV, ovaj virus neutralizuje tokom godina.

Dalje su žene dobile informacije o prirodi samog virusa i njegovim karakteristikama. Doktor je podsetio da ovaj virus izaziva tumor i promene na grlicu materice, ali je istakao i da mnogo toga zavisi od drugih faktora. Genetska podložnost, imunitet, stil života… su samo neki od faktora koji mogu uticati na to da li će HPV izazvati tumorozne promene.

Obavite dijagnosticke preglede barem jednom godišnje!

Profesor Zivadinović je prisutnima otkrio i dobre i loše strane metoda koje se koriste u dijagnostici. Objasnio je prisutnima zbog čega je važno, pored klasičnog pregleda, uraditi i kolposkopiju i papa test barem jednom godišnje. Osim toga on je istakao da rana faza tumora ne daje nikakve simptome, ali da je  izlecenje u ogromnom procentu uspešno.

Pitanja i aplauz za kraj

Na kraju dame su dobile savete na šta treba obratiti pažnju, kao i na čemu treba insistirati prilikom pregleda.
U završnom delu profesor je odgovarao na pitanja prisutnih.

Iako je tema bila teška učesnice su bile zadovoljne informacijama koje su dobile od predavača pa su ga pozdravile aplauzom.

Mi se nadamo da će se povećati broj žena koje odlaze na preventivne preglede.